20.2.2014 Väikkä lähtee kohti uusia haasteita

Päivitetty 20.2.2014 20:40, julkaistu 20.2.2014 18:23

”Väikkä” lähtee Ouluun,haalarihommat saavat jäädä

Kuva: Krista Kuusela

Jouni Valikainen

Kari ”Väikkä” Vaalto on kokenut TP-47:ssä hienoja hetkiä pelaajana, valmentajana ja managerina.

TP-47: Kari Vaalto on mukana viikonvaihteen Kemi-turnauksessa. Valmennusura on ainakin toistaiseksi siinä.

Jouni Valikainen

Tornio

– No mitä Väikälle kuuluu?

– Miten te tuollaisella taktiikalla pelasitte?

– Terve Väikkä. Teillä on edessä kova peli.

Jotain tällaista Kari ”Väikkä” Vaalto saa kuulla, kun hän menee kahvikupilliselle Kauppakeskukseen. Kukapa keski-ikään tullut torniolainen urheiluihminen ei tuntisi Väikkää? Yli 40 vuotta jalkapallon parissa työskennellyt mies päätti riisua kenttätasolla jalkapallohaalarinsa ja panostaa enemmän muihin asioihin. Tähän liittyy myös muutto Ouluun.

– Torniossa minut tunnetaan Väikkänä, Oulussa Karina. Nyt on tullut aika keskittyä muuhun työhön sekä henkiseen hyvinvointiin. 16 tunnin työpäivät tuntuivat välillä melko raskailta. Jos en ole ollut naimisissa jalkapalloilun kanssa, niin ainakin kihloissa. Se on antanut paljon, mutta toisaalta myös vienyt.

Vaalto keskittyy Oulussa oman firmansa kautta maahantuontiin. Hän myös myy Oulun Luistinseuran omistamiin isoihin tauluihin mainosaikaa, samalla tavalla kuin Torniossa, Tervolassa ja Levillä sijaitseviin tauluihin.

 

Vaikka

Vaallon kotipaikka vaihtuu, otsassa oleva TP-47:n leima ei kulumallakaan pois. Väikkä on ollut koko ikänsä TP-47:n mies, ja siitä hänet myös tunnetaan. Aivan kokonaan oululaistuva yrittäjä ei silti TP-47:ää jätä.

– Hoidan edelleen TP-47:n markkinointia oman voimassa olevan verkostoni kautta. Olen myös mukana TP-47:n johtokunnassa, joten kyllä minut voi vielä nähdä Tornion katukuvassa.

Tuskin on paljon liioiteltua sanoa, että Kari Vaalto on ollut yhdessä Oleg Eprintsevin synnyttämässä ja rakentamassa ennen vuosituhannen vaihdetta torniolaista jalkapallokulttuuria tähän päivään saakka. Kaksikon, pelaajien ja muun seurajohdon tavoitteena oli pelaaminen Veikkausliigassa.

– Pelaajana en päässyt liigaan, sillä siirto Kemin Palloseuraan jäi toteutumatta. Syksyllä 2003 elin hienoimpia hetkiä jalkapalloilun parissa, kun nousu Veikkausliigaan varmistui.

Vaallon pitkälle valmennusuralle mahtuu tietenkin myös pettymyksiä eikä mies turhaan peittele niitä.

– Saimme Olegin kanssa potkut toukokuun lopulla 2009. Minä koin sen melkoisena shokkina. Myöhemmin ajateltuna, potkut ehkä oli hyvä saada. Siitä seurasi tutkiskelun aika, joka auttoi minua katsomaan asioita laajemmasta näkökulmasta.

Seurajohto teki pari vuotta potkujen jälkeen uuden päätöksen. Se pyysi kaksikkoa palaamaan takaisin seuran pelastustoimintaan.

 

Vaallon

mielestä TP-47 on oikealla tiellä monessakin suhteessa.

– Hallin ja tekonurmen ansiosta harjoitusolot ovat hyvät. Tämä näkyy harrastajamäärissä. TP:ssä kasvaa uusia Tainioita (Teemu) ja Heikkilöitä (Emma). Koko seura puhaltaa nyt yhteen hiileen ja voimme puhua TP-47:n perheestä. Seurassa pidetään huolta edustusjoukkueesta, nuorista ja taloudesta, Vaalto sanoo.

TP-47:n edustusjoukkue jatkaa Oleg Eprintsevin valmennuksessa. Maalivahteja treenauttaa Eero Mäkijokela.

Kari Vaalto

Ura

1972-76:

Tornion Palloveikot (pelaaja).

1977-83:

TP-47 (p).

1984-86:

Tornion Palloseura (p).

1987-88:

Visan Pallo (p).

1989-1991:

Tornion Tarmo (valmentaja).

1992-1994:

TP-47. (v)

1995:

Visan Pallo. (v)

1996-97:

TP-47:n juniorit (v)

1998-2009:

TP-47. (v)

2010-2011:

Huilivuodet.

2012:

OPS (urheilutoimenjohtaja ja valmentaja)

2013:

TP-47 (v)

15.-16.2. 2014:

Viimeinen turnaus TP-47:n managerina ja valmentajana.